Fudge

Ingredienser
500 g råsocker
1 dl grädde
1 dl mjölk
20 g smör
1,5 msk ljussirap
1 msk vaniljsocker

Tillagning

Fudge är en slags kola, här gjord på råsocker. Man kan pröva med ljust muscovadosocker om man vill ha en lite kraftigare smak. Det är bäst att använda sockertermometer vid kokningen för att se när fudgen kokat färdigt annars får man göra kulprovet.
1 Blanda ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Värm på svag värme tills sockret har löst sig.
2 Koka upp blandningen utan lock och låt därefter koka under lock i 5 minuter. Låt den sedan koka utan lock till 120 grader. Rör om då och då.
3 Låt blandningen svalna till 70 grader och rör den kraftigt tills den tjocknat en aning. Häll den i en smörad form cirka 20 x 20 centimeter.
4 Låt fudgen stelna och skär den sedan i bitar.

Saknad

Hur du mått har ingen förstått
all oro som tryckt dig
bevarade du inom
all längtan liksom försvann

livet var inte alltid så lätt
ångesten vann slag efter slag
ljusning kan då vara svår att se
nu du lämnat oss kvar

du valde en lättare värld
en värld som stillar din själ
frågor stannar kvar
varför, varför min vän

du fattas här
saknar din vänskap
dina ord och ditt skratt
du kommer för alltid att vara min vän


Kvarnen

För mången år sedan
kvarnen malde och gick
mjöldammet yrde
och bönderna mjölet sitt fick

både stora och små fötter
 över träbelagt golv gått
där delades både glädje och sorg
nya vänner säkert man fått

det var tider när en kvarn gjorde jobbet
när händer var flinka och kropparna slet
man jobbade tillsammans
vad dom fick slita ingen idag vet

nu står kvarnen tom och öde
den var min farfars fars dröm
önskar jag kunde varit där
sett kvarnen vid liv i Örneström


RSS 2.0