Baguetter med flingsalt

Ca 4 st

Rustika bröd med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12–13 dl vetemjöl

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5–10 min så glutentrådarna blir ordentligt starka.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim.

3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.

4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt och lite mjöl.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.

Chokladfudge med sötmandel

45–50 bitar

400 g mörk choklad
1 burk kondenserad sötad mjölk, 397 g (okokt)
¾–1 dl sötmandel, hackad

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet.

3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten.

4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna.

5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker.

Chokladklubbor

25–30 st

1 ½ dl farinsocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
1 msk kakao
50 g smör
1 krm ättiksprit

25–30 klubbpinnar
ca 100 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop farinsocker, sirap och vispgrädde i en kastrull. Låt blandningen koka på svag värme utan lock tills smeten är 128–130 grader, 30–45 min. Gör ett kulprov om du inte har någon termometer. Häll i kakaon och klicka ner smöret strax innan kolan når rätt värme. Rör om ordentligt och tillsätt ättiksprit när kolan nått rätt temperatur.

2. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt den svalna lite och skär remsor av kolan som du virar runt en klubbpinne.

3. Stick ner klubborna i en skål med strösocker, en äggkartong eller i en bit oasis och låt dem stelna.

4. Smält chokladen över vattenbad och ringla den över klubborna. Låt chokladen stelna. Förvara klubborna i kylskåp.

Limekakor

Lättbakade limekakor är gott till kaffet.
Ca 35 st

125 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl gräddfil
3 lime, rivet skal
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt. Vispa ner gräddfil och limeskal.

3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten till en mjuk deg.

4. Forma matskedsstora bollar av degen. Lägg dem glest på plåtarna och platta till dem något med handen.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 min. De ska vara lätt gyllene i kanterna. Låt kakorna svalna något på plåten innan de får kallna helt på galler.

Krispiga nougat- & chokladbitar

Ca 50 st

1 dl florsocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
250 g nougat
ca 70 g Special K-flingor
1 ½ dl salta jordnötter

Garnering
150 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.

2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.

3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.

4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna.

5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.

Köttbullar

1 kg blandfärs
100 g ströbröd
3 dl mjölk
1 dl grädde
2-3 stycken ägg
1 gul lök (finhackad och sauterad)
Salt och vitpeppar
Mät upp mejeri och ägg i bunke. Tillsätt salt och vitpeppar. Vispa i löken och sedan ströbrödet.
Låt svälla ca 5 min.
Blanda i färsen och blanda på låg fart ca 3-4 min. Låt färsen stå och sätta sig ca 10 min.
Rulla och stek i panna med smör.

Mintkakor

26–30 st

1 äggvita
3–4 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker
200 g mörk choklad

Garnering
ev strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.

2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.

3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.

4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.

5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.

Åsas saffransbullar

Saffransbullar med vit choklad

1 pkt saffran. Mal lite med 1tsk socker
3 1/2 dl ljummen mjölk
25 g jäst
1 ägg
1krm salt
3/4 dl socker
75 g rumsvarmt smör
1tsk kardemumma
12 - 14 dl vetemjöl

Fyllning :150 gr hackad vit choklad.
50 gr rumsvarmt smör
2msk florsocker

Mortla saffran med socker. Blanda saffran med mjölk och värm till 37 grader. Häll i bunke och smula i jästen. Rör tills den smält. Tillsätt ägg salt socker smör kardemumma och mjöl lite i taget. Knåda kraftigt några minuter. Jäs 60 min. Dela i 24 små bitar och forma till bullar.
Blanda sakerna till fyllningen. Gör ett hål i bullen och stoppa i massan. Nyp ihop ordentligt. Lägg skarven nedåt. Ställ ugnen på 250 grader Jäs 30 min. Pensla med ägg. Grädda 9-13 min. Pensla med smör medan dom är varma och doppa i socker.

Pulled pork med barbequesås


För 6-8 personer

2 kg benfri fläskkarré i bit

Till marinaden:

1 dl chilisås på tomatgrund

6 vitlöksklyftor

3 msk hackad chipotle (rökt chili)

1 1/2 msk rökt paprikapulver

1 msk mald spiskummin

1 krm cayennepeppar

1/2-1 msk salt

Till såsen:

4 dl tärnad färsk paprika, gärna i olika färger

1 dl finhackad rödlök

3 dl chilisås på tomatgrund

3 msk vitvinsvinäger

1 msk worcestershiresås

1 msk konc. kalvfond

1 msk fransk senap, Dijontyp

1 vitlöksklyfta

185 g majskorn (en liten burk)

salt och peppar

1. Blanda marinaden. Skala och riv vitlöksklyftorna och blanda i chilisåsen. Finhacka och tillsätt chipotle, rökt paprikapulver, mald spiskummin och cayennepeppar. Vänta med salt.

2. Lägg fläskkarrén på stadigt underlag och nagga den runt om med en kraftig gaffel. Gnid in kryddblandningen och packa in steken i plastfilm. Lägg den kallt i 12 timmar.

3. Ta bort plasten, lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in det mitt i ugnen på 125 grader. Stek köttet i 8 timmar. Ös med vätskan som runnit ut några gånger under den sista timmen. Riv det färdiga köttet i bitar med hjälp av två gafflar. Salta.

4. Tärna paprika i olika färger och hacka rödlöken. Blanda med chilisås, vinäger, worcestershiresås, kalvfond och senap. Riv och blanda i vitlöksklyftan. Låt majskornen rinna av i sil och rosta dem sedan i en torr stekpanna någon minut. Låt majskornen svalna något innan de blandas ned i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Korv& bönfräs

· 250 g falukorv

· 250 g smakrik korv

· 1 stor gul lök

· 2 vitlöksklyftor

· 3 stora tomater

· matolja

· 2 burkar svarta bönor

· salt och svartpeppar

· 4 ägg

Till servering

· valfri salsa

· 2 x 120 g mozzarella

· 4 majstortillabröd

· färsk koriander, grovhackad

Gör så här

1. Skär korven i mindre bitar. Tärna tomaterna. Skala och strimla löken till bönfräset tunt. Skala och hacka vitlöken fint

2. Hetta upp en vid kastrull eller stekpanna med olja och fräs korv, lök och vitlök tills löken är mjukt.

3. Tillsätt tomat och bönorna och fortsätt att fräsa under omrörning i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Knäck ner äggen i bönorna. Försök att hålla dem så hela och fina som möjligt, men sprid ut dem så att man lätt kan dela alltsammans i 4 portioner. Stek äggen tills vitan har stannat men gulan fortfarande är krämig.

5. Värm tortillabröden, toppa med korvgrytan, riven mozzarella, salsa samt hackad koriander. Servera genast.

Banankaka



Ingredienser

240 g vetemjöl (4 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
3 g salt (1 tsk)
550 g mosade bananer (ca 4)
120 g rumstempererat smör
110 g farinsocker (1 1⁄2 dl)
110 g ägg (2)
60 g valnötter (1 1⁄2 dl)
Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en avlång sockerkaksform, 1 1⁄2 liter med smör. Mjöla formens kanter lätt och täck bottnen med bakplåtspapper.
Sikta ned vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Mosa bananerna. Vispa i en annan bunke smör och farinsocker fluffigt. Vispa ned 1 ägg i taget. Tillsätt de mosade bananerna och de torra ingredienserna tillsammans med valnötterna. Rör ihop till en slät smet. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad.
Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd ur kakan och låt den svalna på galler.

Superenkel Wienernougat

Ingredienser
100 g flagad mandel
250 g nougat
125 g mörk choklad
Gör så här
Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna.
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen och nougaten i vattenbad. När den smält helt, blanda om ordentligt och rör försiktigt ned den rostade mandeln.
Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper i. Låt den stå i minst 3 timmar att stelna.
Skär nougaten i avlånga bitar, ca 1.5 x 3 centimeter.
Förvara nougaten i kylskåpet.

Pepparkaksbönder

5 ½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
¾ dl (50 g) sötmandel, grovhackad
2 msk pepparkakskrydda
200 g smör, rumsvarmt

GÖR SÅ HÄR

1. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och lägg socker, sirap, bikarbonat utblandat i vatten, hackad mandel och pepparkakskrydda i den.

2. Skär smöret i bitar och lägg ner dem i mjölblandningen. Hacka sönder smöret med en vass kniv samtidigt som du blandar det med mjölblandningen. När det blivit en smulig massa knådar du ihop smulorna med händerna till en deg.

3. Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet i minst 2 tim, gärna längre, tills de blivit hårda.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i ½ cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de fått gyllenbrun färg, ca 10 min.

ca 70st

Rocky Roads

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.
Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.

Köttbullar

Ca 35 stycken
1/2 gul lök
smör eller margarin till stekning
3/4 dl ströbröd
1 dl vatten
1/2 dl vispgrädde
1 ägg
1 msk skånsk senap
500 g köttfärs
1 krm mald kryddpeppar
salt, peppar
Gör så här
Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i en stekpanna med smör utan att löken får färg.
Blanda ströbröd, vatten och grädde i en skål och låt det svälla i 5 minuter.
Blanda i lök, ägg, senap, köttfärs och kryddor och blanda väl till en jämn smet.
Rulla små köttbullar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek köttbullarna på medelvärme i en stekpanna med smör, ca 10 minuter, tills de fått fin färg och är genomstekta.

Mjuk pepparkaka med frosting

Mjuk pepparkaka med frosting
Ca 12 bitar

En av höjdpunkterna på adventsfikat; mjuk och oerhört saftig pepparkaka.
Obs! kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika kan ersättas med 1 msk pepparkakskrydda.

125 g smör
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika
2 ägg
2 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Cream cheese-frosting
100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering
lingon

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, mjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.

5. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon.

Jordnötsbräck

100 g smör
2.5 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
100 g jordnötter, saltade
Gör så här
Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull.
Koka upp och koka tills massan är 145 grader. Det tar 10–15 minuter om man kokar på hög värme.
Dra kastrullen åt sidan och tillsätt nötterna.
Koka ytterligare 3–5 minuter tills massan åter är 145 grader.
Häll ut massan på plåt med bakplåtspapper. Vicka plåten så att massan flyter ut.
Bryt knäcken i bitar när den kallnat.

Fudge

FUDGE (MJUK CHOKLADKOLA)

3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0.5 tsk Ättiksprit
0.5 dl honung
50 g smör
100 g ljus eller mörk choklad
Gör så här
Fudge(mjuk chokladkola)
Blanda grädde, sirap, socker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull.
Koka tills kolamassan är 120 grader. Rör bara då och då. Rör du för mycket är det risk att massan sockrar sig.
Rör i honung och smör och koka chokladkolan ytterligare 3–5 minuter.
Ta kastrullen från värmen.
Hacka chokladen och rör ner den i smeten.
Rör tills den smält.
Häll upp kolasmeten i en liten form, cirka 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna och skär fudgen i bitar.
Vill du göra tvåfärgad fudge eller chokladkola gör du en sats i taget och häller den andra smeten ovanpå den första.

Jordnötsfudge

30 stycken

Ingredienser


1/2 dl ljus sirap

2 1/2 dl strösocker

1/2 dl jordnötssmör

1 1/2 dl grädde

100 g vit choklad

1/2 dl jordnötter

rivet skal från en citron
Hacka vit choklad och jordnötter.
Rör ihop sirap, socker, jordnöts- smör och grädde i en kastrull.
Sjud tills smeten klarar ett kul- prov i kallt vatten.
Ta från värmen och rör ned choklad- och nöthacket samt citronskalet.
Rör om så chokladen smälter och häll genast upp i en form av bakplåtspapper cirka 16x22 cm.
Låt svalna en aning och skär upp i bitar.

Kola

50 kolor


Ingredienser

50 g smör

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 123 grader, det tar cirka 15-20 min, rör om då och då under tiden. Har du inte någon digital kökstermometer kan du använda dig av kulprovet. Häll lite kola i ett glas med kallt vatten och forma smeten till en kula. När kulan fått lagom konsistens är kolan klar. Kontistensen på kolan ska vara riktigt tjock och simmig när kolan börjar bli färdig.

2. Stjälp upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.

Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

Källmans fisk

Ingredienser
Torskfilé 800,0 gram
Krutonger
Champinjoner (färska) 500,0 gram
Persilja 1,0 kruka
Cheddarost (lagrad) 50,0 gram
Olivolja 0,5 dl
Salt & peppar
Potatis 4
Tillagning
1. Skala och koka potatis. Låt svalna.
Tärna.

Stek potatis samtidigt med övrig tillagning.
2. Rensa och skiva svamp.

Finhacka persilja. Riv ost.

Skär fisken i halvstora bitar.
3. Torrstek svampen tills all vätska
försvunnit i pannan. Tillsätt matolja.

Stek svampen cirka 5 minuter tills den fått färg. Lägg åt sidan.
4. Tillsätt matfett och stek
fisken i ca 3 min på ena sidan och 2 min på den andra.
5. Tillsätt svampen, persilja och
riven ost.

Maten är klar när osten smält.

Salta och peppra lätt.

Lägg på krutonger.

Chokladfudge med sötmandel

Chokladfudge med sötmandel
45–50 bitar

400 g mörk choklad
1 burk kondenserad sötad mjölk, 397 g (okokt)
¾–1 dl sötmandel, hackad

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet.

3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten.

4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna.

5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker.

RSS 2.0