Rågbullar

Rågbullar 18st
1 ½ pkt jäst
7,5 dl ljummet vatten
3ägg
3 dl farinsocker (½ pkt)
ca ½ dl brödsirap
0,75 tsk salt
1 kg rågsikt
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda ner ägg, salt, farinsocker och sirapen.
Arbeta ihop degen med mjölet tills den släpper bunkens kanter bra.
Låt jäsa 30-40 min.
Baka ut ovala eller runda bullar som läggs på plåt med bakplåtspapper.
När du fyllt en plåt, nagga dom lätt med en gaffel.
Sätt ugnen på 225 grader
Låt jäsa ca 20-25 min.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10 minuter
Pensla dom med varmt vatten precis då du tar ut dom ur ugnen.

Kakor

Hembakta Maryland Cookies
Ca 40 st
Spröda småkakor fyllda med smarrig choklad och hackade nötter.
¾ dl hasselnötter
100 g mörk choklad
125 g smör
1 dl råsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Hacka hasselnötterna och chokladen halvgrovt.
3. Blanda ihop alla ingredienser utom nötter och choklad till en deg. Knåda inte degen för då blir glutentrådarna för starka och kakorna sega.
4. Blanda ner nötter och choklad i degen.
5. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två rullar, ca 4 cm i diameter. Skär dem i skivor, ½–1 cm tjocka. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 9–13 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt dem svalna på plåten.

Kryddpäron

4 port | tid 20 min
1. Koka upp vatten och kryddor och tillsätt socker och honung.
2. Skala päronen och lägg i lagen. Koka ca 15 min och låt svalna. Lägg i burk och förvara svalt om du inte serverar på en gång.
3. Servera med glass eller vispad grädde.
Ingredienser
7 dl vatten
4 dl socker
1,5 dl honung
0,5 g saffran
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn
8 päron

Rostböd

Hembakat rostbröd
2 st

Gör läckra toast med hembakat bröd. Den lilla mängden socker i degen sätter fart på jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10–12 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
ljusa eller blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.

4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.

RSS 2.0