50 små knäck

Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl (280 g) ljus sirap
2 dl strösocker
3/4 dl (50 g) hackad mandel
Koka upp vispgrädde, sirap och socker i en ganska stor kastrull. Sänk till medelvärme när smeten har kokat upp, och låt sjuda tills knäcken har nått 122°C eller håller för starkt kulprov. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.
Dra kastrullen från plattan och rör ner mandeln.
Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.

Bountyrutor är en förrädiskt god långpannefavorit

Ca 24 st

Botten
3 ägg
4 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
225 g smör
2 dl kokande vatten

Kokoskräm
225 g smör
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse kokos (ca 200 g)

Garnering
200 g ljus choklad
½ msk olja

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.

3. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i äggblandningen.

4. Smält smöret och koka upp vattnet i samma kastrull. Tillsätt den varma blandningen i bunken. Vispa ihop till en smet.

5. Smörj och bröa en långpanna, ca 24 x 30 cm.

6. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen 20–25 min.

7. Kokoskräm: Smält smöret i en kastrull. Blanda ner florsocker, ägg och kokos.

8. Kyl kakan i frysen i ca 30 min när den svalnat efter gräddningen. Bred på kokoskrämen på chokladbotten.

9. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Blanda ner oljan. Bred ut chokladen över kokosfyllningen och låt den stelna. Förvara kakan i kylskåp.

Nötchoklad med flingsalt

Låt chokladen svalna lite men inte stelna innan du lägger i hasselnötterna.
1 form
250 g mörk choklad
2 msk smör
2 dl skalade hasselnötter
1 dl råströsocker
1 msk vatten
1 rågad tesked flingsalt
1. Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Rör i smöret och blanda till en jämn glansig chokladsmet. Häll upp i en liten form.
2. Dela hasselnötterna och rosta dem i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta nötterna ur pannan.
3. Smält sockret i stekpannan tills det får fin gyllene färg. Lägg i hasselnötterna i karamellen. Ta upp dem med en gaffel och sprid ut på ett smörpapper.
4. Tryck ner hasselnötterna i den lite mjuka chokladen och strö över flingsalt. Ställ svalt och låt stelna.

Brända mandlar / kanderade mandlar

brända mandlar / kanderade mandlar
200 g sötmandlar
2 dl florsocker

Garnering (kan uteslutas)
malen kanel
flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en stekpanna.

2. Sätt värmen på högsta och blanda ordentligt.

3. Sänk värmen till medel och rör om tills sockret smält helt. Reglera värmen hela tiden så att sockret inte bränns.

4. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.

5. Pudra över kanel och flingsalt. Bryt isär mandlarna när sockret stelnat.

Nutellafudge

Otroligt läckra godbitar som du lätt gör själv!
Ca 50 st

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
50 g smör, saltat
ca 160 g Nutella
1 krm ättiksprit, 12 procent

GÖR SÅ HÄR

1. Koka grädde, sirap och socker till 124–125 grader eller så att smeten klarar kulprovet. Tillsätt smöret och låt det koka i ytterligare 2 min.

2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner Nutellan och ättikspriten till en jämn smet.

3. Bred ut kolasmeten på en plåt med med bakplåtspapper, 1–2 cm tjock, och låt den svalna. Ställ fudgen i kylen i ett par timmar innan du skär den i lagom stora bitar med en vass kniv.

Vaniljkola

25–30 st

1 vaniljstång
100 g smör
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Klyv och skrapa ur vaniljstången. Lägg stång och frön i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka på medelvärme till 122–123. Eller gör kulprovet (häll 1 tesked kolasmet i ett glas med kallt vatten, låt stelna någon minut. När smeten kan formas till en kula är kolan klar). Ta då upp vaniljstången.

2. Lägg ett bakpapper i en brödform, ca 9×22 cm. Häll kolan i formen och låt stelna. Skär i bitar.


RSS 2.0