Pariservåffla

Dessa spröda pariservåfflor kallas även för franska våfflor. Du behöver en kruskavel för att baka dem.
Ca 20 st

Vaniljkräm, ca 2 dl
1 ¼ dl matlagningsgrädde
2 äggulor
1 ¼ msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl vispgrädde

Deg
200 g smör
4 dl vetemjöl, 240 g
1 dl vatten, kallt

Garnering
1 dl strösocker

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 dl vaniljkräm

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ihop matlagningsgrädde, äggulor, maizena och socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Smaksätt krämen med vaniljsocker.

2. Vispa grädden fast och blanda ner den i den kalla krämen.

3. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Kavla ut degen, på ett mjölat bakbord, till en rektangulär kaka. Vik degen i tre lager. Linda in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Ta ut kakor med runt mått, ca 4 cm i diameter. Strö ut sockret på bänken. Kavla kakorna i sockret med en kruskavel på båda sidorna så att de blir ovala och tunna.

6. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 5–6 min. Låt dem kallna på galler.

5. Fyllning: Vispa smör och florsocker riktigt krämigt. Tillsätt vaniljkrämen, lite i taget, och rör kraftigt.

7. Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0