Pastagratäng

4 personer
400 g kokt pasta, gärna penne eller skruvar
1/2 purjolök
1 orange paprika
1 röd paprika
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g lagrad riven ost ex Västerbottensost
1 äggula
250 g tärnad rökt skinka
3 msk finhackade örter t ex persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Till garnering och servering:
kryddgrönt
parmaskinka

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan, häll av, häll olja över pastan, rör om och lägg i en eldfast form.
Strimla purjolöken. Tärna paprikorna. Fräs blankt och smidigt utan att det får färg. Strö över mjöl under omrörning.
Tillsätt mjölk och låt allt puttra samman i 5–7 minuter.
Rör ner halva mängden ost och låt smälta. Såsen ska endast sjuda.
Tillsätt äggulan och rör om. Strimla skinkan och vänd ner i blandningen tillsammans med örterna. Salta och peppra.
Häll såsen över pastan i den eldfasta formen, peta med en gaffel så att allt blandas.
Strö över resterande mängd ost. Gratinera 25 minuter tills gratängen är gyllene.
Garnera med skinka och kryddgrönt.


Chokladkolaklubbor

25–30 st

1 ½ dl farinsocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
1 msk kakao
50 g smör
1 krm ättiksprit

25–30 klubbpinnar
ca 100 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop farinsocker, sirap och vispgrädde i en kastrull. Låt blandningen koka på svag värme utan lock tills smeten är 128–130 grader, 30–45 min. Gör ett kulprov om du inte har någon termometer. Häll i kakaon och klicka ner smöret strax innan kolan når rätt värme. Rör om ordentligt och tillsätt ättiksprit när kolan nått rätt temperatur.

2. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt den svalna lite och skär remsor av kolan som du virar runt en klubbpinne.

3. Stick ner klubborna i en skål med strösocker, en äggkartong eller i en bit oasis och låt dem stelna.

4. Smält chokladen över vattenbad och ringla den över klubborna. Låt chokladen stelna. Förvara klubborna i kylskåp.


5-minuters chokladfudge

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.

3. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat.

Varför ska man sätta kakdeg i kylen?


• Degen flyter inte ut lika mycket eftersom fettet i den har hårdnat i kylen och tar då längre tid att smälta i ugnen.
• Degen torkar ut en aning och smaken koncentreras. Mjölet bryts också ned till bland annat socker. Och socker är ju, som salt, en smakbärare.
• Kakorna blir krispigare. Igen för att degen torkat ut en aning och sockret koncentrerats.

Saffransskorpor med choklad

50-60 st

216 g socker (lite mindre än 2 ½ dl)
70 g smör, osaltat
1 msk rivet apelsinskal
1 paket saffran (0,5 gram)
2 ägg
60 g vatten
403 g vetemjöl (ca 7 ¼ dl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
125 g mörk choklad, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa socker, smör, rivet skal från 1 apelsin och saffran till en krämig smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa lite till. Rör i vattnet.

3. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver och tillsätt till den vispade smeten. Blanda i det torra lite i taget, inte allt på en gång, och tillsätt till sist chokladen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord (degen är kletig) och dela i 4 lika stora delar (ca 240 gram). Forma till avlånga rullar, ca 30 x 3 cm, och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Sätt i kylskåpet i minst 20 minuter.*

5. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt längderna svalna på galler i 15 minuter och sänk värmen på ugnen till 100 grader.

6. Skär längderna till ca 2 cm breda skorpor och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (de ska bli lätt färgade och torra). Låt svalna på galler och förvara i en lufttät burk.

Kardemummakola a´la Pärlan

Som en kardemummabulle, som möter en härlig gräddkola och lite havssalt på det! Det som är viktigt i receptet är att du är försiktig, heta grejer pågång! Även att du har en termometer så att du vet när det är dags att blanda eller hälla upp i formen.

Ingredienser
170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
0.5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
0.5 tsk havssalt
Ev. havssalt att strö på toppen
1/2 – 1 tsk nymalen kardemumma (Beroende på hur mycket smak av kardemumma du vill ha)

Gör så här:

Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
Tillsätt kardemumman när du tagit av kolan från plattan, om den får koka med så blir den väldigt stark.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt och malen kardemumma för lite extra piff.
Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Saffranssmörbullar med pärlsocker

Ca 30 st

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

Lussekatter

Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 40 st
Ingredienser:
Saffransdeg:
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
150 g smör
eller 150 g margarin
5 dl mjölk
1 burk à 250 g kvarg (valfri fetthalt)
1 st ägg
0.5 tsk salt
1.5-3 dl strösocker
ca 17 dl vetemjöl
Garnering:
ca 1 dl russin
Pensling:
1 st ägg
laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kvarg innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kvarg bytas ut mot laktosfri kvarg (Valio), Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.
glutenfritt Glutenfritt - Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kvarg mot ett ägg.
Utrustning som är bra att ha:
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
mortel
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Stöt saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker så att saffranet blir finfördelat.

(Detta är inte nödvändigt men lussekatterna får mer saffranssmak om du gör det.)

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37°C (fingervarmt).

(Var noga med att röra om i botten av kastrullen så att värmen fördelar sig, annars är det lätt gjort att det är alldeles för varmt i botten men bara 37°C i toppen där du känner av temperaturen om du stoppar ner ett finger. Du kan även mäta med termometer i botten av kastrullen. Tänk på att det är bättre att det är för kallt än för varmt eftersom om det blir 40°C eller mer så dör jästen och lussekatterna jäser inte. Om degvätskan är för kall däremot så blir endast jästiden längre.)

Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst.

Häll på resten av degspadet. Tillsätt saffran, kvarg, ägg, strösocker och salt.

Blanda för hand eller med maskin.

Mät upp mjölet i litermått. Kör igång köksmaskinen eller elvisp med degkrokar eller jobba för hand och tillsätt sedan lite av mjölet i taget tills degen släpper bunkens kanter och är smidig.

(Det är viktigt att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta för mycket eftersom mjölet då packas. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussekatter, så eftersträva att ta mindre mjöl men självklart kan inte degen vara för kladdig.)

Lägg en bakhandduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter eller lite mer.

(Jästiden beror på degvätskans temperatur och även din inomhustemperatur. Det bör inte ta mer än en timme innan degen jäst klart, men oftast klart på ca 30 min.)

Ta upp saffransdegen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Är degen för kladdig kan man knåda in lite mer mjöl.

Dela degen i 4 delar (om du gör en sats). Dela sedan varje fjärdedel i 2 lika stora bitar och därefter varje åttondel i 5 lika stora bitar (om du vill att det ska bli 40 st av en sats).

Rulla ut varje degdel till ca 25 cm lång. Rulla in ändarna så att den formas till ett S.

Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.

Tänk på att verkligen trycka ner russinen i botten, annars kommer de jäsa upp ovanför och blir lätt brända i ugnen.

Låt lussekatterna jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.

(Jästiden kan bli längre beroende på degens temperatur och din inomhustemperatur.)

Vispa upp ägg till penslingen.

Pensla de jästa lussekatterna med det uppvispade ägget. Var försiktig så du inte trycker för hårt.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225°C i ca 8 minuter tills de fått fin färg. (Med varmluft 225°C i ca 8-10 minuter.)

Låt lussekatterna svalna under bakhandduk.

Dela upp dem i plastpåsar efter att de svalnat helt och frys helst in dem du inte äter samma dag.

(För att påskynda avsvalningen om du har bråttom kan du ställa ut dem övertäckta utomhus.)

Krämig pepparkaksglass

Ca 1 liter

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sockrad (397 g)
100–150 g pepparkakor, grovt krossade

Garnering
några grovt krossade pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig i en skål (men inte för hårt).

2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda noga.

3. Rör ner de krossade pepparkakorna i glassmeten.

4. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Strö lite krossade pepparkakor på ytan. Täck formen med plast och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.

Peppakakschocolate chip cookies

ca 35 st
225 g smör, rumstemp
1 dl farinsocker
1½ dl strösocker
1 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ tsk malen kanel
½ tsk kryddnejlika
½ tsk malen ingefära
½ tsk bikarbonat
100 g mörk choklad (knappar eller hackad)
100 g grovt hackade hasselnötter

Ugn 175°



Gör så här

1. Rör samman smör, farin- och strösocker i en bunke. Tillsätt ägget och rör slätt.

2. Blanda mjölet med kryddorna och bikarbonaten. Rör ner det i äggsmeten och tillsätt choklad och nötter. Forma degen till en rulle (ca 5 cm i diam). Vira in den i plast och låt vila svalt i minst 1½ tim.

3. Skär rullen i skivor (knappt 1 cm breda). Lägg dem på plåt med bakpapper (ej för tätt).

4. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.


Pepparkakssnittar

200 gram smör
1 1/4 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk sirap
2 msk vanilsocker
1 kryddmåttsalt
1 msk pepparkakskryddor
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop det rumsvarma smöret och sockret. Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, pepparkakskryddor och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen. Till sist rör du ner sirapen. Knåda till en deg. Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder. Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna. Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.
Kolakakorna går alldeles utmärkt att frysa in. Men är absolut godast att äta ljumna med ett glas kall mjölk.

Snabba morgonlimpor

2 st

50 g jäst
6 dl vatten, ljummet
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
8 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i det fingervarma vattnet.

2. Rör ner sirap, olja och salt.

3. Blanda ner mjölen och knåda till en smidig deg.

4. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna.

5. Sätt in bröden mitt i ugnen i kall ugn och sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.

6. Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min.

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA

NGREDIENSER

400 g mjölig potatis
1 liten nypa salt och nymalen vitpeppar
1 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
8 dl grönsaksbuljong
3 msk smör
3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1
Skala och skär potatisen i små tärningar. Snitta purjolöken på längden, skölj ur all sand och strimla den fint. Skala och finhacka vitlöken.

2
Fräs alltsammans i smör i en tjockbottnad kastrull utan att det färg. Tillsätt buljongen under omrörning och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 minuter. Rör med jämna mellanrum om ordentligt - ända ner på kastrullbottnen.

3
Tillsätt grädden, rör om och låt sjuda i ytterligare i 10 minuter. Mixa eventuellt soppan. Smaka av med salt och peppar.

Pepparnötter

Förbered degen kvällen innan du ska baka pepparnötterna, den behöver vila i kylskåpet över natten.
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk mald kanel
1 ½ tsk mald ingefära
1 ½ tsk malda kryddnejlikor
1 ½ tsk mald kardemumma
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl

Garnering
ca 25 st sötmandlar, skållade & skalade

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser till en deg i en matberedare eller för hand. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp över natten.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla runda små bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stick ner en halv mandel i varje kaka.

3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

Lakritssnittar

Ca 28 st

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
¾ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl

Garnering
4–5 Turkisk peppar-karameller

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en mjuk massa i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.

2. Dela degen i två delar och rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.

3. Krossa turkisk peppar-karamellerna och strö över hälften av bitarna på längderna.

4. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 min. Skär längderna i sneda snitt och strö över resten av godiskrosset medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten före servering.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en mjuk massa i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en mjuk massa i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.

2. Dela degen i två delar och rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
2. Dela degen i två delar och rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.

3. Krossa turkisk peppar-karamellerna och strö över hälften av bitarna på längderna.
3. Krossa turkisk peppar-karamellerna och strö över hälften av bitarna på längderna.

4. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 min. Skär längderna i sneda snitt och strö över resten av godiskrosset medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten före servering.
4. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 min. Skär längderna i sneda snitt och strö över resten av godiskrosset medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten före servering.

lakritssnittar4 lakritssnittar1


Saffrans-florsockerbullar med smörkrämsfyllning

Ca 30 st
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker över bullarna.

RSS 2.0