Kardemummakola a´la Pärlan

Som en kardemummabulle, som möter en härlig gräddkola och lite havssalt på det! Det som är viktigt i receptet är att du är försiktig, heta grejer pågång! Även att du har en termometer så att du vet när det är dags att blanda eller hälla upp i formen.

Ingredienser
170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
0.5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
0.5 tsk havssalt
Ev. havssalt att strö på toppen
1/2 – 1 tsk nymalen kardemumma (Beroende på hur mycket smak av kardemumma du vill ha)

Gör så här:

Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
Tillsätt kardemumman när du tagit av kolan från plattan, om den får koka med så blir den väldigt stark.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt och malen kardemumma för lite extra piff.
Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0