Gaffelkakor

Ca 30 st

125 g smör, rumsvarmt
½ dl farinsocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och farinsocker i en bunke.

2. Tillsätt havregrynen och mjölet och blanda ihop allt till en deg.

3. Forma degen till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite med handen. Tryck till ytan med en gaffel.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

Amerikansk cookie med choklad & kola

12–14 bitar

200 g mörk choklad (spar ca 4 bitar till garneringen)
100 g Dumlekola
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl


Garnering
ca 4 bitar choklad, grovhackad
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär Dumlekolan i bitar.

2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.

3. Blanda ner choklad och Dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.

4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 34–38 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.

RSS 2.0