Nutella- & jordnötsbitar

Krispiga bitar där frukostflingor och jordnötter ger ett härligt tuggmotstånd.
Ca 100 st

1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
300 g Nutella
5 dl Special K flingor
1 ½ dl salta jordnötter

Garnering
200 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR
1. Smält socker och sirap i en kastrull. Tillsätt Nutellan och rör om.

2. Krossa flingorna och grovhacka nötterna och blanda ner det i
smeten.

3. Bred ut smeten i ett tjockt lager, ca 2 cm, på ett bakplåtspapper. Låt den stå i kylskåp och stelna i ca 1 tim.

4. Smält chokladen över vattenbad och bred den över kakan. Skär kakan i små bitar när chokladen har stelnat. Torka av kniven då och då så att den inte är kladdig.

Vallmokaka

1 dl vallmofrön
1 dl mjölk
50 g smör
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 lime

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vallmofrön och mjölk och ställ i kylen över natten, eller åtminstone i några timmar.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned det, det avsvalnade smöret samt vallmomjölken i äggsmeten. Blanda försiktigt men väl. Tillsätt till sist det rivna skalet av 1 lime.
4. Slå smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Grädda kakan långt ned i ugnen i ca 35 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig. När stickan kommer ut torr är kakan färdiggräddad.
5. Låt svalna på galler, gärna under formen för extra saftighet.

Rågkrosslimpa

2 st

7 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 dl vetegroddar
3 dl rågkross
2 tsk salt
1 ½ tsk bikarbonat
2 msk malda brödkryddor
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 2 avlånga brödformar, ca 1 ½ liter, och mjöla dem med rågsikt.

2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

3. Blanda filmjölk och sirap i en skål. Blanda sedan ner det i mjölblandningen till en jämn smet.

4. Fördela smeten i formarna och strö över lite rågsikt. Grädda bröden näst längst ner i ugnen i 5 min.

5. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare ca 1 tim och 15 min. Täck limporna med lite aluminiumfolie de sista 10–15 min. Låt dem svalna inlindade i en bakduk. När de kallnat kan du lägga dem i en plastpåse och låta dem ligga i den till nästa dag innan du skär i dem. Brödet går utmärkt att skiva upp och frysa in.

Pariserbullar

Ca 48 små bullar

125 g smör
3 dl standardmjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
ev ½ tsk mald kardemumma
9 dl vetemjöl

Fyllning
2 dl vaniljkräm (t ex 1 påse kallrörd marsanpulver) eller hallonsylt

Garnering
50 g smör, smält
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Ställ ut bullformar på ugnsplåtar.

2. Smula ner jästen i en stor degbunke. Lös upp jästen med vätskan och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.

3. Arbeta degen smidig. Ställ den på en varm plats att jäsa i 30-40 min.

4. Gör vaniljkrämen enligt beskrivningen på förpackningen.

5. När degen har jäst färdigt, dela den i två delar. Kavla ut en del i taget till en platta på ca 24 x 36 cm. Sporra eller skär ut 24 stycken rutor på varje platta, ca 6 x 6 cm stora.

6. Lägg en klick vaniljkräm på varje rektangel. Eventuellt fyller du den andra plattans rutor med en klick hallonsylt.

7. Nyp ihop varje ruta runt fyllningen och vänd bullarna med skarven nedåt i pappersformarna.

8. Låt jäsa under duk i 30–40 min. Sätt på ugnen på 225 grader.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-8 min.

10. När bullarna har svalnat något, penslar du dem med smält smör och doppar dem i strösocker.

Daimcheesecake

ca 12 bitar

Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning

2 pkt Daim dubbel (à 56 g/per förpackning)
5 dl vispgrädde

200 g färskost, t ex Philadelphia

1 msk florsocker

Garnering
1 pkt Daim dubbel (à 56 g)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Hacka Daimen med en vass kniv.

3. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskost och florsocker. Rör ner Daimen.

4. Bred ut fyllningen på smulbottnen. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering.

5. Garnera tårtan med grovhackade Daimbitar.

Spansk vitlökssoppa

För 4 personer
1 msk olivolja
1 msk smör eller margarin
5 st vitlöksklyftor
4 st charlottenlökar
5 dl grönsaksbuljong
4 dl matlagningsyoghurt
1 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1 nypa socker
salt, vit- eller svartpeppar
persilja
Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt löken ”svettas” utan att brynas. Häll i mjölk, buljong och låt koka ett par minuter. Blanda yoghurt och mjöl och rör ner under vispning. Sänk värmen och låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Mixa som soppan om du vill ha den helt len. Garnera med lite persilja. Servera med brödkrutonger, rostade eller frästa i olivolja och gärna med ett gott, vitt vin till.

Plättbakelser

Ett riktigt gammeldags recept! Sött, lite mjuksegt och lätt som en plätt att göra! De kan bli en enkel dessert om de används som skålar och fylls med grädde och färska frukter. Du måste dock ha en plättlagg i gjutjärn.
150 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Garnering
10 st hasselnötter, hackade
2 msk pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plättlagg. Smält smöret.

2. Vispa smör och socker skummigt och tillsätt sockret. Sikta ner mjölet och blanda väl.

3. Ta ut den varma plättlaggen, smöra den och lägg en klick smet i varje rundel. Sätt in laggen i ugnen igen. Låt smeten flyta ut, strö sedan hasselnötter och pärlsocker över och fortsätt grädda till gyllene. Total gräddningstid ca 8 min.

4. Lägg kakorna på en kavel tryck till dem lite så de böjs över.

Pulled pork

Tillagning: 20 min + 12 timmar i kylen + 8 timmar i ugnen

Pulled pork:

1. Stick i köttet med en gaffel (för att kryddorna ska kunna ta sig in). Skala och finhacka vitlöken. Blanda med paprikapulver, farinsocker, spiskummin, flingsalt och cayennepeppar och gnid in köttet. Lägg i en ugnssäker form. Täck med plast. Låt stå ca 12 timmar i kylen.

2. Sätt ugnen på 125 grader. Ta bort plasten från köttet och ställ det mitt i ugnen. Låt stå ca 8 timmar.

3. Sås: Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt den koka upp. Låt koka ca 3 min och låt sedan såsen kallna.

4. Pensla köttet 3–4 gånger med såsen när ca 1 timme återstår av tillagningstiden. Ta ut och riv köttet i bitar med gafflar.


Pulled pork
1 1/2 kilo fläskkarré
5 klyftor vitlök
1 1/2 tsk cayennepeppar
1 msk farinsocker
1 1/2 msk paprikapulver
1 msk flingsalt
1 msk spiskummin, stött
Sås till pulled pork
1 msk worcestersås
2 dl ketchup
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 tsk tabasco
1/2 dl farinsocker
2 krm svartpeppar, nymald
1/2 tsk salt


Limpor

Ljuvligt saftiga och snabba morgonlimpor som går lätt att skära upp i tunna skivor.

2 st

50 g jäst
6 dl vatten, ljummet
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
8 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i det fingervarma vattnet.

2. Rör ner sirap, olja och salt.

3. Blanda ner mjölen och knåda till en smidig deg.

4. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna.

5. Sätt in bröden mitt i ugnen i kall ugn och sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.

6. Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min.


Pariservåffla

Dessa spröda pariservåfflor kallas även för franska våfflor. Du behöver en kruskavel för att baka dem.
Ca 20 st

Vaniljkräm, ca 2 dl
1 ¼ dl matlagningsgrädde
2 äggulor
1 ¼ msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl vispgrädde

Deg
200 g smör
4 dl vetemjöl, 240 g
1 dl vatten, kallt

Garnering
1 dl strösocker

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 dl vaniljkräm

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ihop matlagningsgrädde, äggulor, maizena och socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Smaksätt krämen med vaniljsocker.

2. Vispa grädden fast och blanda ner den i den kalla krämen.

3. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Kavla ut degen, på ett mjölat bakbord, till en rektangulär kaka. Vik degen i tre lager. Linda in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Ta ut kakor med runt mått, ca 4 cm i diameter. Strö ut sockret på bänken. Kavla kakorna i sockret med en kruskavel på båda sidorna så att de blir ovala och tunna.

6. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 5–6 min. Låt dem kallna på galler.

5. Fyllning: Vispa smör och florsocker riktigt krämigt. Tillsätt vaniljkrämen, lite i taget, och rör kraftigt.

7. Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan.

RSS 2.0