Kladdkakecookies

Läckra kakor som är segmjuka inuti och knapriga på ytan.
Ca 25 st

50 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
1 nypa salt
150 g mörk choklad, smält
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa smör, farinsocker och socker poröst i en bunke. Tillsätt äggen och vispa en stund till.

2. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och choklad. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i smeten. Låt smeten vila i kylen i ca 15 min. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Klicka ut ca 1 msk smet till varje kaka på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem tätt isär eftersom kakorna flyter ut.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–13 min. Låt dem svalna på plåten.

Amerikansk cookie med choklad & kola

12–14 bitar

200 g mörk choklad (spar ca 4 bitar till garneringen)
100 g Dumlekola
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl


Garnering
ca 4 bitar choklad, grovhackad
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär Dumlekolan i bitar.

2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.

3. Blanda ner choklad och Dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.

4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 34–38 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Limekakor

Ca 35 st

125 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl gräddfil
3 lime, rivet skal
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt. Vispa ner gräddfil och limeskal.

3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten till en mjuk deg.

4. Forma matskedsstora bollar av degen. Lägg dem glest på plåtarna och platta till dem något med handen.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 min. De ska vara lätt gyllene i kanterna. Låt kakorna svalna något på plåten innan de får kallna helt på galler.


Klassiska pizzabullar

Ca 24 st

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
9–10 dl vetemjöl

Tomatsås
1 ½ dl krossade tomater
½ dl tomatpuré
1 msk torkad oregano

Fyllning
ca 200 g rökt skinka, strimlad
ca 300 g ost, riven
ev färsk oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.

3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.

4. Strö ut skinka, ost och ev. färsk oregano på degplattorna.

5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.

6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Vitlöksbröd med flingsalt

30–34 små börd (kan göras större)

25 g jäst

4 dl vatten
, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt

8–10 dl vetemjöl

Garnering
ca 50 g smör, smält
ca 2 vitlöksklyftor
flingsalt
färsk persilja, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i 30–34 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

Fruktbröd

Ett saftigt och smakrikt fruktbröd med krispiga nötter.
1 limpa

150 g torkad frukt/bär
1 dl hasselnötter
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk brödkrydda
1 tsk salt
4 dl yoghurt
½ dl brödsirap

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka den torkade frukten om det är stora bitar.

2. Blanda frukt, nötter och alla torra ingredienser i en bunke.

3. Rör i yoghurt och sirap. Blanda till en lös deg.

4. Fördela degen i en smord 1 ½-litersform.

5. Grädda limpan i nedre delen av ugnen i ca 1 tim.

Hembakad hönökaka

Ca 4 stora runda kakor

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.

3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Tips!
Byt ut 1 dl rågsikt och ½ dl vetemjöl mot 1 ½ dl grahamsmjöl om du vill ha grova, lite mer fiberrika Hönökakor.

RSS 2.0