Fläskfilé

4 portioner

Ingredienser

600-700 g fläskfilé
1 st purjolök
300-400 g färska champinjoner
3 dl grädde eller matlagningsgrädde
citronpeppar, efter smak
2 msk vetemjöl
50 g smör
1 msk kinesisk soja
1-2 msk koncentrerad kalvfond
Knappt en dl fylligt rött vin
250 g röda körsbärstomater
grovt riven parmesanost
salt och grovmalen svartpeppar
smör till stekningen
Börja med att sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet så och skär det i medaljonger och lägg dem på en tallrik.
Tag fram 4 portionsformar (som funkar för ugnen) eller en stor ugnsform och smöra dem/den.
Gör ett snitt i purjolöken och skölj den (kan vara väldigt grusig inuti). Skiva den i tuna skivor och stek i smör. Salta och peppra efter smak.
Lägg purjolöken i formen/formarna som ett tunt lager. Skär därefter champinjonerna i tjockare skivor och ställ åt sidan.
Krydda köttet med salt och citronpeppar. Stek dem i omgångar i smör och lägg dem tätt inpå varandra över purjolöken.
Stek därefter champinjonerna i samma panna som köttet stekts i (viktigt att inte skölja ur pannan då mycket smak sitter kvar från kött och purjolök). Salta och peppra. När de mjuknat och fått färg lägger vi dem i en skål åt sidan.
Smält 50 g smör i samma panna som stekningen. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
Slå över champinjonsåsen över kött-och purjolöken. Skiva tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt mycket parmesan.
Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.
Serveras med ris och en härlig sallad. ENJOY!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0