Kola

50 kolor


Ingredienser

50 g smör

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 123 grader, det tar cirka 15-20 min, rör om då och då under tiden. Har du inte någon digital kökstermometer kan du använda dig av kulprovet. Häll lite kola i ett glas med kallt vatten och forma smeten till en kula. När kulan fått lagom konsistens är kolan klar. Kontistensen på kolan ska vara riktigt tjock och simmig när kolan börjar bli färdig.

2. Stjälp upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.

Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0