Saffranskaka
Saffranskaka med chokladganache
12–14 bitar
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
½ g saffran (1 påse)
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl filmjölk
Chokladganache
1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Garnering
ev. flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.
12–14 bitar
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
½ g saffran (1 påse)
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl filmjölk
Chokladganache
1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Garnering
ev. flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.
Kommentarer
Trackback