Pastagratäng
4 personer
400 g kokt pasta, gärna penne eller skruvar
1/2 purjolök
1 orange paprika
1 röd paprika
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g lagrad riven ost ex Västerbottensost
1 äggula
250 g tärnad rökt skinka
3 msk finhackade örter t ex persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till garnering och servering:
kryddgrönt
parmaskinka
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan, häll av, häll olja över pastan, rör om och lägg i en eldfast form.
Strimla purjolöken. Tärna paprikorna. Fräs blankt och smidigt utan att det får färg. Strö över mjöl under omrörning.
Tillsätt mjölk och låt allt puttra samman i 5–7 minuter.
Rör ner halva mängden ost och låt smälta. Såsen ska endast sjuda.
Tillsätt äggulan och rör om. Strimla skinkan och vänd ner i blandningen tillsammans med örterna. Salta och peppra.
Häll såsen över pastan i den eldfasta formen, peta med en gaffel så att allt blandas.
Strö över resterande mängd ost. Gratinera 25 minuter tills gratängen är gyllene.
Garnera med skinka och kryddgrönt.
400 g kokt pasta, gärna penne eller skruvar
1/2 purjolök
1 orange paprika
1 röd paprika
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g lagrad riven ost ex Västerbottensost
1 äggula
250 g tärnad rökt skinka
3 msk finhackade örter t ex persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till garnering och servering:
kryddgrönt
parmaskinka
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan, häll av, häll olja över pastan, rör om och lägg i en eldfast form.
Strimla purjolöken. Tärna paprikorna. Fräs blankt och smidigt utan att det får färg. Strö över mjöl under omrörning.
Tillsätt mjölk och låt allt puttra samman i 5–7 minuter.
Rör ner halva mängden ost och låt smälta. Såsen ska endast sjuda.
Tillsätt äggulan och rör om. Strimla skinkan och vänd ner i blandningen tillsammans med örterna. Salta och peppra.
Häll såsen över pastan i den eldfasta formen, peta med en gaffel så att allt blandas.
Strö över resterande mängd ost. Gratinera 25 minuter tills gratängen är gyllene.
Garnera med skinka och kryddgrönt.
Kommentarer
Trackback