Saffransskorpor med choklad
50-60 st
216 g socker (lite mindre än 2 ½ dl)
70 g smör, osaltat
1 msk rivet apelsinskal
1 paket saffran (0,5 gram)
2 ägg
60 g vatten
403 g vetemjöl (ca 7 ¼ dl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
125 g mörk choklad, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa socker, smör, rivet skal från 1 apelsin och saffran till en krämig smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa lite till. Rör i vattnet.
3. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver och tillsätt till den vispade smeten. Blanda i det torra lite i taget, inte allt på en gång, och tillsätt till sist chokladen.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord (degen är kletig) och dela i 4 lika stora delar (ca 240 gram). Forma till avlånga rullar, ca 30 x 3 cm, och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Sätt i kylskåpet i minst 20 minuter.*
5. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt längderna svalna på galler i 15 minuter och sänk värmen på ugnen till 100 grader.
6. Skär längderna till ca 2 cm breda skorpor och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (de ska bli lätt färgade och torra). Låt svalna på galler och förvara i en lufttät burk.
216 g socker (lite mindre än 2 ½ dl)
70 g smör, osaltat
1 msk rivet apelsinskal
1 paket saffran (0,5 gram)
2 ägg
60 g vatten
403 g vetemjöl (ca 7 ¼ dl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
125 g mörk choklad, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa socker, smör, rivet skal från 1 apelsin och saffran till en krämig smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa lite till. Rör i vattnet.
3. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver och tillsätt till den vispade smeten. Blanda i det torra lite i taget, inte allt på en gång, och tillsätt till sist chokladen.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord (degen är kletig) och dela i 4 lika stora delar (ca 240 gram). Forma till avlånga rullar, ca 30 x 3 cm, och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Sätt i kylskåpet i minst 20 minuter.*
5. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt längderna svalna på galler i 15 minuter och sänk värmen på ugnen till 100 grader.
6. Skär längderna till ca 2 cm breda skorpor och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (de ska bli lätt färgade och torra). Låt svalna på galler och förvara i en lufttät burk.
Kommentarer
Trackback